A néma Barát

Korábban súgott, ma mélyen hallgat

leszra.JPG

Ezek az istenített gazemberek küldtek halálba ártatlan milliókat

A háború után néhány évvel, egyik nap mamám megfogta a kezemet, és elindult velem gyalog a Ráday utcai lakásunkból az Egyetem térre. Egy nagy épületbe mentünk, ahol sok lépcső volt. Megálltunk egy majdnem a mennyezetig érő barna ajtó előtt. Kopogtatott, majd valaki kinyitotta, és bementünk. Nagy, üres sötét terem volt belül. Annak a másik végében, messze távol egy hatalmas barna íróasztal. Mögötte ült egy nagydarab ember. Mamám, kicsit bátortalanul köszönt neki előre: Szervusz Hansi! Ugye megismersz? Ő a kisfiam - mutatott rám.  Az ember átnyúlt az asztal fölött. Kezet fogott mamámmal, és székkel kínált bennünket.

Mamám nagyon halkan, - mint ha valaki hallgatózott volna -, elmondta ennek az embernek, hogy néhány jó barátunkat és ismerősünket elvitték. Elvették a lakásukat, és családjukat kiköltöztették tanyára. Nagyon fél, hogy ránk kerül a sor. - Ugye tudod Hansi, hogy Lajos világhírű tudós ember, statisztikus, ő a számokhoz ért. R.A.Fischer, a statisztikai módszerek ősatyja, saját vendégeként fogadta az USA-ban a lakásán. A légynek sem ártott soha. Sőt sok embert menekített. Te tudod, hogy ez mit jelent. Mégis már menesztették az állásából. Félünk, hogy minket  is kitelepítenek - mondta.

Miközben mindketten nagyon halkan beszéltek, gyerekfejjel megfigyel-tem ezt az embert. Alig fért az öltönyébe. Folyton mocorgott. Vakargatta a nem létező haját. Nyikorgott a szék alatta. Tördelte a vastag ujjait. Olyan volt, mint aki nagyon kényelmetlenül érezné magát a bőrében. Legszívesebben már kívül látna bennünket.

Egyszer csak felnéztem a háta mögötti falra, ahol három arckép lógott. Mindegyik szigorúan balfelé nézett. A legelső egy rókaszemű, kopasz kecskeszakállas. Középen acélos életerőt sugárzó bajszos, dús hajú. Jobbra tőlük egy gonosz tekintetű, kerekfejű, kopasz. Néztem Hansi bácsit, és nem tudtam eldönteni, hogy esetleg az ő képe lenne-e a jobboldali? Észrevette, hogy figyelem. Az asztal közepén volt egy fehér, labdányi porcelánszobor. Felém fordítva elém tolta. Megijedtem, mert attól féltem, hogy a kezembe kell vennem, és esetleg összetöröm. Ahogy néztem rájöttem, ez a figura lóg a baloldali képen.

A beszélgetés végén Hansi bácsi azt mondta, hogy ő nem ígérhet semmit, mert ez jogi úton megy, a törvények betartásával. (Ahogyan Biszku Béla, és dr. Mátsik György, Mansfeld Péter vérügyésze is hi-vatkozott később.) De majd meglátja. Lényeg, hogy nem kell már többet őt felhívni, vagy felkeresni. - "Nagyon aranyos a kisfiú" - mondta végül.

Kifelé menet kérdeztem mamámat, hol is voltunk most? A jogi egyete-men - mondta. Hansi bácsinak itt is van széke. Ezt már nem nagyon értettem. - Hazáig viszont egy szót sem szólt már. Útközben kétszer is megtörölte a szemüvegét.

Amikor hazaértünk, mamám és papám bevonultak a másik szobába és hosszan beszéltek. Végül még aznap este mamám jó sok csomaggal felszállt velem egy vonatra, és elutaztunk nagymamámhoz vidékre, ahol aztán jó néhány évig ottragadtam. Alig néhány évvel később éjfélkor jöttek az ávósok közölve, hogy elvették a házunkat, és majd ki kell költöznünk. Nagymamám viszont megtanított imádkozni és hinni abban, Aki a világot teremtette.

Hansi bácsival (aki dr.Beér János jogász professzor volt) többet nem ta-lálkoztam. Amikor 1966-ban meghalt, mamám mesélt róla, hogy egyete-mista baráti körébe tartozott. Nagyon magasra jutott a kommunizmus idején. A belügyben vezető volt, egy nem éppen dicsőséges időszakban még budapesti főügyész is. Többen az ő munkásságához kötik és visz-szasírják a korábbi szovjet ihletésű alkotmányt is.

Egy életre szóló barátság indulása

1968 augusztus 20.-án kedden Balatonszárszón nyaraltattunk gyereke-ket menyasszonyommal a nyomdász Vera barátunknál, amikor napköz-ben híre ment a csehszlovákiai inváziónak. Megszakadt a nyaralás. Visszautaztunk Pestre.

Még ez év szeptemberében egy egészen más asztal mellett barátságot kötöttem egy fiatalemberrel. Ő állt egy asztal egyik oldalán, én a másik oldalon ültem. Az asztalon nem volt porcelán Lenin-fej, és a háttérben nem lógtak gazemberek képei.

Megkedveltük egymást. Hamarosan bemutattam neki a menyasszonyo-mat. 1969-ben felkértem úgy a polgári mint az egyházi esküvőnk tanú-jának, amit feleségem fivérével együtt örömmel mindketten elvállaltak.


eskuvo_1.jpg

esküvői felvétel 1969-ből, háttérben Krisztián ügyének két főszereplője, ma is élő ismert közszereplők

Egy évvel később megtudtuk, hogy az esküvőnk is egy államellenes ösz-szeesküvés rendezvénye lehetett. Eskető papunkat másodszor is börtön-be vetették, bűnéül felróva a miénk és hozzánk hasonló  rendezvények lebonyolítását.

A nyomdász Vera barátunkat is bekasztlizták, hasonló okból. Őt is szíve-sen kivégezték volna.Feleségem kihallgatásakor elé szórták a jelenlévő BM-esek által készített kiváló minőségű fényképeket az esküvőnkről, valamint egy korábbi, a cseszneki várban kettesben folytatott túránkról, mint az összeesküvések bizonyítékait, hogy talán ezzel terhelő vallomásra kényszerítik. Mint aho-gyan próbálkoztak Krisztián ügyében P.Enikő liftes nénivel a poligráfos vizsgálat kilátásba helyezésekor. Mivel sem feleségem, sem a liftes néni-nek nem volt oka hazudni, mindketten elutasították a rendőrség ajánlatát. Ezzel is hozzájárultak a "jogszerű" eljárás és ítélet "tisztaságához".

Anyósomat is elővették a Gyorskocsi utcában, mivel néhány oldalt fordított a világhírű tréfás bestseller Don Camillo kisvilága könyvből, amit bűnjelként eléje tettek. (Később Terence Hill főszereplésével készítettek belőle világraszóló filmet.) Ezzel is emelték a megvádolt pap bűnlajstro-mát, mint államellenes izgatás tényállásának bizonyítékát, hasonlóan

Krisztiánhoz, akinek Renner Erika a nyakába varratta az állítólag eltu-lajdonított elektronikus fizetési eszközöket is. (A kristálytiszta dr. Ujvári bírói logika szerint – ha nem is igazolható hogy bármi is eltűnt – a tettes Krisztián volt.)

Aki hallgatással elárulja a barátját, önmagát is leleplezi

44 év telt el az éjszakáig (2013.márc.13.!) amikor keresztkomám felhí-vott, hogy letartóztatták Krisztiánt. Akkor megkérdeztem tőle, hol van a Barátom? Mire válaszolta, fent van a lakásában, de nem ment ki a folyo-sóra mondván, "hadd végezzék nyugodtan a nyomozók a munkájukat"!

Végül délután sikerült Baráttal találkozni. Feleségemmel hárman ültünk egy asztal két oldalán. Ö szemben velünk. Eszembe jutottak a gyerekkori Hansi-bácsival kapcsolatos emlékeim. Barátom ájtatosan imára össze-kulcsolt kezében úgy összekapaszkodtak vastag ujjai, hogy láthatóan nem tudta kihúzni egymásból azokat. Ő is folyton feszengett a széken. Ő is nagyon de nagyon lassan és halkan beszélt, mint ha lehallgatnák. Kerek arca felidézte a régi falon lógó jobboldali embert. Fel is néztem hirtelen a mögötte levő falra. De nem lógtak ott a gazemberek arcképei. Helyükben csak egy megvert arcú, hosszú hajú, szakállas emberé, akit kétezer éve ítéltek el és végeztek ki koncepciós perben a főpapok és a nép (értsd=tömegigény) követelésének eleget téve.

Húsvéthoz közeledtünk. Barát beszámolt arról, hogy most mennyi dolga van. Ki kell utaznia Veronába vagy Cremonába ajándékokat hozni az ünnepekre, mert neki a rászorultak a legfontosabbak. Arról a hátsó tervéről elfelejtkezett szólni, hogy visszafelé útba ejti Bécsben a főnökeit, hogy irgalmas önkéntesként, első kézből "köteles tájékoztatást" adjon a Krisztiánnal történtekről. Beszélt "Nagy Sándorokról", az ő barátairól, és médiákról, akiknek ütőerén érzi és tartja a kezét. Nem is kétlettem soha a sok szereplése után, hogy van médiabefolyása. Ha akarta másnap egy pletykalap címoldalára kerülhetett. Valahogyan, - feltehetően még a múltból áthozott szoros, meleg barátságok útján -, az első külföldi tulajdonú tv társaság felügyelőbizottságába is bekerült, mint hiteles, megbízható ember.

Próbáltam narcisztikus előadását lehozni a földre, és átváltani a Krisztiánnal történtekre. Megemlítettem neki az elmúlt hónapok során folytatott beszélgetéseinket, amikor kölcsönösen tudomást szereztünk a "nem kívánt kapcsolat megszakadásáról". Amikor is, az ő szóhaszná-latával élve a "Vörös Nő" látogatásai megszűntek a házában. Ugyanis a főigazgatói iroda ugyanazon a folyosón található, mint a Barát "remete-laka", aminek az ajtajából neki és az előtérben figyelő PALESZ kutyájá-dog-390410_1920_1.jpgnak teljes rálátása van a látogatók mozgására, az alkalmi délutáni pizza-futárokra. Kutya létére kíváló memóriája van rendszámok és időpontok megjegyzése terén. Sőt még a facebookon is tud "lájkolni", ha Krisztiánt ócsároló tanulmányról van szó. Esetleg, - mint a Főnök kutyájának - egy kulcsmásolata is van a főigazgatói irodához, hogy munkaidőn túl bejusson elrendezni a "legszükségesebbeket". 

Barát "Vörös Nő" kifejezése sokak számára ismert volt a kórházban.  Feltehetően azért nevezte így a későbbi áldozatot, mert annak korábbi munkahelyi főnökei ilyen színű párt csúcsvezetői voltak.  Mellesleg a nő haja is mindig vörösre volt festve, hogy így is tartsa magát a párt színskálájához, ne hogy összetévesszék egy szőkével, ami állítólag a jobboldaliak kedvenc női színe.

Közben ismét feljöttek emlékeimben Hansi bácsi szabadkozó - elhárító szavai, hogy "mindennek jogszerűen, a törvények betartásával kell mennie". - De majd meglátja, hogy mit tehet - mondta Barát.

Okoskodtam, próbáltam bölcs tanácsot adni Barátnak:

  • csak látta valaki Krisztiánt reggel a titkárságon vagy a kórházban;
  • mindig a telefonján lógott, nézzék meg benne, hogy merre járt;
  • bekapcsolhatta a számítógépét, nyilván követhetők az oldalak amikkel foglalkozott;
  • talán voltak térfigyelő kamerák, amelyek pásztázták a kórház mellől ki-és bevezető utakat,
  • esetleg a sekrestyés "Teri"-néni is találkozott vele, aki reggelente hozza Barátnak a bulvárokat és a Sportot

Amikor ezekről beszéltünk, még nem tudtam - mert lapított -, hogy Barát már túl volt egy délelőtti újabb házkutatás szemléjén. (A papírokat ő maga írta alá. Ő nyilatkozott Krisztián nevében, hogy nem kíván panasszal élni a házkutatás ellen.- Milyen jól is tudta, hogy miként tenne szabad akaratból Krisztián! -) Ezért naivan próbálkoztam, hogy tegyen meg mindent Krisztián tisztázásáért.

20130313_fl_hazkutatas2_1.JPG

Az egész eljárás álszent, konstruált voltát mutatja, hogy Krisztián neve áll a nyilatkozat alján, amit helyette a Munkáltató írt alá. A rendőrség fogdájában volt akkor Krisztián. Az "utókornak" írták úgy, mint ha ő vette volna tudomásul a távollétében lefolytatott házkutatásokat?

Másnap, március 14.-én napközben kaptam egy értesítést, hogy az egyik titkársági alkalmazott írásbeli nyilatkozatot tett arról, hogy látta Krisztiánt a szobájában a kérdéses reggeli órákban. Délután tudomást szereztem arról, hogy napközben több dolgozó is igazolta Krisztiánnak a kórházban való tartózkodását. Hívtam is többször, végül elértem 17 óra 9 perckor a Barátomat, hogy eljuttatták-e a rendőrségre az információkat? "Már munkaidőn túl vannak" (!!!!)- volt a válasz. "Ez nem úgy megy", és hasonló kifogások közepette 4 percnyi győzködés után elértem, hogy másnap reggel a kezembe adja az egyik írásbeli nyilatkozatot. - Mivel addig az az ő kezében volt, ezért eleve tudott róla! Meg arról a ki-mutatásról is, hogy a reggel szolgálatban levő technikai dolgozók milyen vezetőket észleltek közelükben. - Nem értettem, hogy akinek "nagy-sándorok" a barátai, és saját dicsekvése szerint a főrendőr asztaláról hívják fel neki a kerületi kapitányt beszámolni, az ne tudna kapcsolatba lépni a nyomozóval, akinek tegnap írta alá a házkutatási papírjait?

Végül másnap reggel, 2013. március 15.-én, 8 óra előtt 5 perccel hívtam, hogy a kapuja előtt állok az utcán. 

309324428  2013.03.15.  7:54:48 óra  0:00:21 (részlet a hívásinfómból)

Mivel semmi eredménye nem volt a tanúk jelentkezésének, és az írásos alibit igazoló nyilatkozatoknak felfogtam, hogy itt a vég! A kórházi melósokat sem hallgatták ki, mint ahogyan még vártak kilenc hónapig az első szemtanúval is, akit közben természetesen senki sem befolyásolt élesedő emlékeiben. Elvégre már egy hét múlva bejelentette a BRFK Szóvivő, hogy Krisztián az elkövető.  - Mi szükség van még tanúkra? - Akkor még nem is tudtam, hogy a rendőrség (2013.márc.12.-én 00:00 órakor!) 8 órával korábban jelentette fel Krisztiánt rablásért, mint hogy a bűncselekményt valaki elkövette.

2db9e52fcc5bb6eff9ae2849e05759d0.png

A kapu elött , az utcán át is adta kezembe a karbantartó munkás nyilat-kozatát, hogy 1/2 9 és 9 óra között egy másik kolléganő jelenlétében találkozott a Hild udvar épületének liftje előtt Krisztiánnal. Sajnos hiába hívtam és küldtem át a jogi képviseletet ellátó Bánáti iroda fiatal ügyvédjeinek, már nem reagáltak, mert talán folyt a tárgyalás.)

Ettől kezdve Barátom megmarad számomra naiv ifjúságom nem tagadott szép emlékének, aki  1998 óta, - saját kérésére -, otthagyta a korábban "váratlanul" ölébe ejtett plébániát és valamilyen - nem a nagyobb haszon reménye - okból nincstelen szerzetesnek ment. Erről többet Pünkösti Árpád oknyomozó újságíró írt A kereszt gombja című könyvében.

e13e51d083a862d842485d2755a4d57e.png

Utoljára 2013. március 17.én találkoztam vele, amikor elköszöntem az asztaltársaságától. Elengedtem a kezét, mint aki meghalt. Soha nem kértem, hogy imádkozzon Krisztiánért, vagy a sokat emlegetett evan-géliumi idézet szerint látogassa meg őt a börtönben. Nem hívtam meg egy fiatal asszony kezdeményezésére rövidesen tartott Renner Erika gyógyulásáért mondott szertartásra sem. Kiírta magát a barátaim közül. Ugyanakkor naponta imáimba foglalom, bízva abban, hogy egyszer csak ő is megtér, és rátalál maga is arra az útra, amit másoknak oly szívesen prédikál.

Soha nem kértem rajta számon, hogy Krisztián, mint orvos mentette meg az életét a biztos haláltól; vagy tette rendbe a Budai Irgalmasrendi Kórház 800 millió forintos tartozását; és személyesen százmilliókat járt ki a Török fürdő rekonstrukciójához, amiből jutott PALESZ kutyájának odújára. - De arra sem célozgattam, hogy ki tehette be egy hónap után éjszaka az emeletén levő, Krisztián íróasztalfiókjába Renner Erikának címzett januári keltezésű NAV adópapírokat tartalmazó borítékot. Amiről a tehetséges dr. Újvári bíró úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt három hónap során bármikor kivehette Krisztián a levelesládából. - Mert ugye, Erika hónapokig nem szokta kinyitani a levélszekrényét. - Azt már nem feltételezte, hogy "bilokációs" csoda folytán ő maga tette volna a fiókjába, miközben börtönben volt. Kár, hogy nem vizsgálták meg, milyen ujjlenyomatok vannak a borítékon, vagy esetleg a házkutatás során készített fotókat, "Hoppá! Ott maradt még egy bazi nagy boríték". Úgy tudom, hogy a szakszerű nyomrögzítésbe az is tartozik, hogy "in situ" lefényképezik a lefoglalt tárgyakat, és a hátrahagyott helyszint.

Volt Barátom fantom hangja

Már áprilist írtunk. Egy hónapra letartóztatásban volt Krisztián. Megke-restem egy top biztonsági céget, hogy gyűjtsön adatokat Krisztián rosszakaróiról. Mint a krimikben, a cégvezető az összehozott találkozón már minden lényeges kérdésről tájékozott volt. Felvázolta a működés kereteit. Kapunk majd egy hívást valakitől, aki az ő emberük, akinek a közvetítésével fognak az események működni. Átadtam nekik digitálisan a rendőrség által soha sem kinyitott levélfiók teljes anyagát, hátha tudnak vele valamit kezdeni. Mosolyogtak, amikor kérdeztem, hogy megadjam-e a jelszót. Köszönik, de ez nekik nem probléma.

"Őr"-nek nevezem a kontakt partnert, aki jelentkezett is. Találkozónak megadott a Duna másik oldalán egy forgalmas töltőállomás melletti gyors-étkezdét. Valamennyi alkalommal a szomszéd asztalnál váltott "rezidens vendégek" ültek. Nem volt nehéz felismerni nyakukon gyűrűző spirált és füldugójukat. Őr hamar lenyúlta a megállapodott összeg ötszörösét kp kézbe, hogy el tudjon indulni a hadovázás útján.

Már a második találkozó végén voltam, amikor éppen eltávozva felhív megint a keresztkomám. "Barát űl velem szemben és kihangosítom a telefonomat" - kezdte mondanivalóját és szinkron tolmácsolta a telefonba egyébként is hallható szavait. Ennek lényege az volt, hogy Barát, aki egyben Krisztián Munkáltatója is, nem tud több napot fizetni, mint amíg Krisztián szabadlábon volt. Mert ő "betartja" a törvényt, mint ahogyan az életében mindig is tette. Valamit kezdtem példálódzni Hunvald Györgyről és más éppen letartóztatott delikvensekről. De ő csak hajtogatta a magáét az asztal másik oldaláról visszhang-szerűen közvetítve, óvta a "szegények pénzét". Mivel tudtam néhány milliárdos ügyletéről, nekem is elég volt a kétszínűségéből. Lezártam a beszélgetést azzal, hogy keresse meg okosságával a Bánáti irodát.

Nem sokáig tartott a kapcsolat a top-biztonsági céggel. Többnyire az volt az első kérdése Őrnek, hogy mi hol tartunk a kutakodásban? No nem ezért kapott a kezébe milliókat, hogy visszakérdezzen. Tudomásul vettem, hogy ez az ág valami miatt bedugult. Egyben fontos információ is volt, hogy ne keressek segítséget a rendőrség közelében, mert lehet, hogy ők is benne vannak az ügyben. Magukkal szemben nem fognak nekem "eredményt" felmutatni.

Kádárnak hitt Rajk, de megalázása nélkül is felakasztották volna

Nagyemberek szeretnek anekdotákat költetni magukról. Ki ne ismerné a jóságos V.I.Lenin történeteit, vagy a bevonuló szovjet "felszabadítók" csokoládé osztásait. Ezeket a kommunikációért felelős szakemberek költik és terjesztik, hogy a gazember jóságosnak tűnjön a nép szemében.

Kádár János meggyőzte a vallatóban Rajk Lászlót, jobb lesz, ha elismeri az amerikaiakkal való kémkedését, ezzel szolgálatot tesz a pártnak. Talán biztatta is, hogy majd elülnek a dolgok. Tudjuk, ez utóbbiból nem lett semmi. Viszont a fogház bitófáján végezte.

De nem kell ilyen régre menni. Az Öszödi "Beszélő" (Renner Erika vala-mikori főnöke) meséje szerint, ő találkozott az utcán egy éppen arra sétáló eltévedt tinédzser lánnyal, akit felkarolt, és az úszómedencés, migráns-simogató otthonában szállásolt el. Később Ő maga felhívta a szülőket hogy nála alszik az elszökött lányuk. Hát ez szuper kommuni-kációs teljesítmény a kommunikációs menedzserétől a hétvégeken otthonukból elkódorgott, bedrogozott tinédzserek számához viszonyítva!

Krisztián nem fogadta meg Barát ajánlatát, így is  jól elítélték

Április vége felé volt, amikor "Barát" beszélgetett néhány rokonunkkal. Mert azért ő nem szakította meg másokkal a kapcsolatát. Mivel direktben nem beszélt, ezért üzent Krisztiánnak. Ez röviden és velősen arról szólt, "ha Krisztián magára vállalja a bűncselekményt, vagy legalább elismerné, hogy a környéken járt, akkor szélesre tárulnak a védekezés lehetőségei", és esetleg ő is tud segíteni. Mivel felvétel is készült erről a beszélgetésről, sokszor meghallgattam. Ez igen! Erről kellene példázni az irgalmasság majdani bronzszobrát. Ismerek olyant is, aki név szerint meg tudná mondani, kinek a módszere ez a fajta üzengetés. Ebből is látható, hogy egészen magas szinten nem vették félvállról Krisztián sorsát.

Itt elmondom, hogy a bűncselekményt követő héten, miután bejelentette a BRFK szóvivő, hogy Krisztián az elkövető, nagypénteken "Barát" 3 órakor feleségemnek telefonban azt mondta, "már szorul a hurok Krisztián körül", ami a fenti üzenetével erősítve azt jelentette, hogy "Barát" egy csapatban van Krisztián rosszakaróival. Ugyanakkor ez a "kis gesztusa" meg arról szól, hogy ő csak egy "kispostás", aki kézbesíti a táviratot, amit mások írnak.

Egy hazugság erejéig "Barát" azért egyszer megszólalt

Krisztiánt keresetet nyújtott be a kórházzal szemben, hogy állapítsák meg a szolgálati munkaviszonyát, és ennek megfelelően kapja meg a végkielégítését, mivel a Munkáltató a hat év főigazgatói munkaviszony helyett csak másfél évet ismert el. Ennek során egyszer csak megjelent a Munkáltató a bíróság előtt, és teátrális szomorúan pislogó szemekkel azt állította, hogy ő már csak akkor szerzett tudomást Krisztián "nem kívánt kapcsolatáról", amikor letartóztatták. Ez szép hazugság attól, aki korábban, a "love story" éveiben még Vörös Nőnek nevezte az áldozatot. - Édes Istenem, mi minden igaz csalódásomat tudnám felhozni az ő életéből! Mindig is tudta, hogy nem teszem. Ezért merte, és tette, amit megtett.

Tanulságos megjegyzés

Miklós Imrének hívták azt az embert, aki 1956 óta tejhatalommal rendelkezett az egyházi személyek megbüntetésében, és ugyanígy a kedvezmények osztogatásában is. Nem úgy ment akkor egy budapesti plébánia kiosztása, hogy két jóbarát pap megbeszéli egymással, hogy az év bármelyik szakában – mondjuk éppen 1976. decemberében – átadja az egyik a helyét a másiknak. Esetleg arra hivatkozva, hogy inkább foglalkozik a kutyáival, és tenyésztésükkel, mint elszéledt báránykák lelkével. - Amire egyébként vezetékneve utalt volna. - Egyrészt mindig augusztusban dőlt el, és ma is így van, hogy a plébániák hogyan cserélnek gazdát. (Ha csak nem halt meg a plébános) Másrészt nem volt olyan előterjesztés, ami ne került volna előzetesen Miklós Imre asztalára.

Volt ebben szerepe dr.Horváth Richárd békepapi főnöknek is. 1956 után Róma eltiltotta Horváth Richárdot a nyilvános papi működéstől. Csak ma-gánkápolnában celebrálhatott. 1958-tól országgyűlési képviselő.  1963-tól az Elnöki Tanácsa tagja, akinek hajléka 10 éven át egy folyosón 6 méterre volt a Barátométól. 

Játszottak is ezekkel a kinevezésekkel. Elvárták, hogy a kedvezménye-zett idővel letesz "valamit" az asztalra. De a kinevezés után minden-képpen teljesíteni kellett. Szóba sem jöhetett, hogy "valaki túljár" az államvédelem eszén. Vagy a hátát "roppant módon" tartja, hogy mögötte mások titokban nyugodtan dolgozzanak. Voltak, akiket beszerveztek, voltak, akik önként működtek együtt, és voltak olyanok is, akikkel nem kellett aláíratni "6-os kartont". Őket hívja a szakirodalom "megnyer-teknek", akiket nyugodtan ki lehetett engedni külföldre, akik biztosan nem kotyogtak, és nem járatták le a rendszert. (Pl. nemzetközileg hitelesített segélyszervezetek fedése alatt látták el a megbízatásukat.) Ahogyan minden hatalom alkalmaz udvari bohócokat, a diktatúrának is kellettek mutogatható sztárpapok. 

Ez az egyházak állampárti felügyeleti rendszere Miklós Imre vezeté-sével 1989-ig tartott. Őt akkor sürgősséggel nyugdíjazták. Olvastam Grósz Károly javaslatát, mit is kapjon Miklós elvtárs életműve elismeré-seként. Méltónak találta egy drágakövekkel ékesített dísztőrre. Ez lett beszédes jutalma fényes karrierje végén.

Lénárd Ödön atya 18 évet töltött börtönben Miklós elvtárs és a koncepciós pereket végrehajtó nyomozók, vallatók, ügyészek és bírók "jogkövető" erőfeszítéseinek eredményeként. Még azt is letagadták, hogy a börtönben "felejtették". Ítéletében őt is a társadalomra igen veszélyes-nek minősítették, mint Krisztiánt a Kúria bírónője. Gyakorlatilag egy élet-re kívánták kivonni a társadalomból. Végül 1977-ben a "konszolidáció" időszakában maga VI.Pál pápa figyelmeztette erre Kádárt római látogatása során. - Ekkor már "csak" fél év lett volna hátra a halmazati büntetésből, amiért az ifjúsággal foglalkozott. - Hazaérve Kádár kegyesen "elengedte a maradékot".- 

Mi jár(na) hamis tanúzásért és mentő körülmények eltitkolásáért?

Kérem kattintson a hatályos BTK oldalára, (nem is beszélve a 2012-ben hatályosról) és nézze meg, hogy a vonatkozó 271.§ és 272.§ összesen hány év börtönbüntetést helyez kilátásba annak, akinek ilyen cselekménye (szándékos mulasztása) a vádlottat érintő büntetőjogi következményeket eredményez. - Nekem ez első körben 7 évre jön ki! Ha figyelembe venném a közreműködés koholt bizonyítékok, vagy tanúk befolyásolása lehetséges eseteit, akkor biztosan már csak a másvilágon szabadulna ki a börtönből. Természetesen ezek a bűncselekmények más érintettek esetében is felvetődnek. Ez a jogbiztonság és jogkövetés mai állapota Magyarországon.

Milyen kíméletes is volt a nyomozás és a bírósági eljárás Baráttal, hogy nem kérdezte meg soha az egyetlen  beosztottjával kapcsolatban! Így nem lett tanúvallomás, szembesítés. Ez a hallgatás ára. Nem 7 év, hanem 11 év, de nem neki, a volt Barátnak, hanem Krisztiánnak. Így legalább tiszta maradt Barát lelkiismerete. 

  • Felmerült DSK, egy pénzügyi világszervezet elnöke esetében, hogy "illetlenül" viselkedett a szálloda takarítónőjével. - Lemondott.
  • Egy nemzetközi sportszövetség elnöke benne lehetett a bundabot-rányban. - Visszahúzódott.
  • Kishazánkba nézve, egy közméltóság évtizedekkel korábban hami-sítással szerzett doktori címet. - Lemondott.
  • Egy nemzetközi sportszövetség alelnökét, a befolyásos médiagurut kapcsolatba hozták üzleti ellenlábasának 20 évvel ezelőtti meggyilkolásával. - Lábára ideiglenesen 200 milliót érő nyomkövetőt kapott.
  • Miért lenne meghökkentő, ha egy "termálvízben" érdekelt közsze-replő benne volt a Krisztiánra kent bűncselekmény megrendelésében?  "Na és!" - mondaná kedvelt halottját idézve, aki a rendszerváltás során azzal dicsekedett, hogy a "Munkásőrség stukkerja azért a kezében maradt".

JOGÁLLAM-E AZ?

ahol a bűnüldözés és igazságszolgáltatás szervei minden következmény nélkül sérthetik meg a jogszabályokat; ahol valótlant és iratellenest állíthatnak, hamisan következtethetnek, hogy valakit elítéljenek.

Következik: Savval, lúggal maró politika

Ajánlott bejegyzés: Egy hónap után az íróasztalból előkerült NAV-boríték meséje