A Kúriát nem érdekli, hol volt dr.Bene Krisztián reggel, mert ő az elkövető

Hivatali feladatához kapcsolódóan egy távlatos, stratégiai fejlesztési terv helyszíni előkészítésével foglalkozott

Dr.Bene Krisztián tanúvallomásaiban következetesen állította, azért ment be korábban a munkahelyére, mert fel kellett készülnie a következő hétfőre tervezett bécsi tulajdonosokkal történő tárgyalásra. Hónapok óta tartó előkészítés után bemutatták volna az épületek távlatos – stratégiai fejlesztési terveit. Milyen átalakításokat terveznek, és azok milyen munkálatokat fognak érinteni? Ennek helyszíni bemutatása után döntenének arról, hogy az alternatívák közül melyeket, és hogyan valósítanának meg. Ezt követően adna pénzt a tulajdonos a kivitelezéshez.

 

A 10000 m2 alapterületű épületegyüttes 

Mivel azon a héten volt március 15. nemzeti ünnep, hosszú hétvége volt. Tehát a kórház bejárását úgy kellett igazítania, hogy a következő napon még egyeztetni tudják a vezetőkkel az észrevételeit és ezzel együtt készüljenek a következő hétfői látogatásra.

A nyomozó hatóság sokáig nem is hitte el, hogy ilyen feladata lehetett a főigazgatónak. Kétségbe vonta, hogy ezzel közel két órát foglalkozott volna a több mint tízezer m2 alapterületű épületekben. Végül kénysze-redetten bekérte a kórháztól az alaprajzokat és az épületek átjárható-ságának leírását, valamint a tervezéssel kapcsolatos dokumentumokat. 21 hónap után egy videofelvételen is rögzített bejárást végeztek.

A különböző századokban épült kórházi szárnyakban 12 lift és 6 lépcsőház van. Ugyanakkor jelentős szinteltolások miatt nem minden szinten átjárhatók az épületek. Több helyen le kell menni az alsó szintre, hogy a másik épületbe át lehessen menni. Pusztán ez a tényt úgy értékelte a nyomozó hatóság, hogy Krisztián szándékosan, fölöslegesen "megjáratta" őket. Az nem merült fel bennük, hogy elő sem vették a náluk több mint másfél éve porosodó alaprajzokat: Nem hogy magukkal hozták volna, és azokból felkészülve értelmezték volna ezeket a sajátosságokat.

épületrészlet átalakítási terve (színekkel jelezve az új funkcionális részlegeket) 

Külön ki kell emelni azt a tényt is, hogy Krisztián kizárólag azokat a terü-leteket érintette, amelyek a stratégiai tervezés szempontjából érintettek voltak. Jelentős épületrészeket nem is érintettek.

Krisztián okát adta, hogy miért munkakezdés előtt, és miért egyedül vé-gezte az épületek bejárását. Korábbi tapasztalat szerint ugyanis  riadalmat keltett a dolgozókban, ha egy csapat vezető hosszasan járkált és láthatóan tervezett. Megállították őket és folyton tudakozódtak, hogy a tervezés kit hogyan fog érinteni. Ezt akarta elkerülni. Nyugodtan akart felkészülni a bécsi tulajdonosok látogatására. Másnapra be volt tervezve a kórház vezetésével egy egyeztetés, ami az ő meglátásairól szólt volna. Aztán jött márc.15. szünnap, és hétvége. Hétfőre meg a bécsiek látogatása. Tehát semmi különleges trükk nincs az egész mögött. - Ha felkészületlenül fogadta volna a tulajdonosokat, akkor joggal kifogásolhatták volna, hogy még maga is eltéved az épületcsoportban, és nem képes a helyszínen előadni a terveket.

A bűncselekmény után közel két évvel 2014. decemberében végzett helyszíni szemle videó felvétele – dr. Bene Krisztián munkahelyén – bemutatta dr. Bene Krisztián 2013.03.12.-én 7:00-9:30 óra közötti tevé-kenységét. A videofelvételen jól látható hogy dr. Bene Krisztián átadja a nyomozóhatóságnak a kórház külföldi tulajdonosával a stratégiai tervezés tárgyában folytatott levelezést, amely igazolja, hogy 6 nap múlva, 2013.03.18-ra terveztek Bécsből helyszínre érkezni az elképzelések bemutatására. Korábbi vallomásaival összhangban jelen eljárásban is részletesen előadta a stratégiai tervet és az ehhez szervesen kapcsolódó bejárás céljait.

V.S. Erzsébet műszaki osztályvezető korábbi vallomásaiban nyilatkozott arról, hogy dr. Bene Krisztián előző nap mondta neki, hogy épületbej-árást fog végezni. Azt is megerősítette, hogy dr. Bene Krisztián az előző napokban kérdezte őt az ezzel kapcsolatos műszaki kérdésekről. Továbbá elmondta, hogy a következő nap lett volna egy megbeszélés erről a kórházban a műszaki és pénzügyi osztályvezetőkkel.

K. Éva főigazgatói titkárság vezető korábbi vallomásaiban és jelen eljárásban is elmondta, hogy V. S. Erzsébet megerősítette neki, hogy dr. Bene Krisztián bejárta az épületeket.

Következtetés: Igazolt a dr. Bene Krisztián alibijét alátámasztó stratégiai fejlesztési koncepció létezése, folyamata, és kommunikációja a kórház tulajdonosaival. A videó felvétel igazolja, hogy átadásra kerültek a nyomozó hatóság számára ezek a tervek. Akiknek így meg volt a lehetőségük éveken át ezek hitelességének utána járni. Az eljárás során nem keletkezett olyan adat, amely ezeket kétségbe vonta volna.

Dr. Bene Krisztián alibijének alapja tehát egy olyan tevékenység, ami tanúvallomásokkal és dokumentumokkal igazoltan szerves részét képezte munkahelyi feladatainak. Mindezeket az egész eljárás során egyetlen bizonyíték vagy tanúvallomás sem cáfolta. - Kivéve az eljáró hatóságok megalapozatlan hitetlenkedését.

A megismételt másodfokú eljárás bírói tanácsa a tárgyaláson látta először a videót. Nem vette előtte kezébe a rendelkezésre álló alaprajzokat, amelyeken Krisztián részéről percre pontosan a videóhoz igazítottan bejelölte a bejárás útvonalait. Ennek alapján ellenőrizhető volt a vetítővásznon látható bejárás aktuális helyszíne és azzal összefüggő magyarázat helytállósága. Összegző véleményük megalapozatlan, laikus vélekedés, Olyan, mint ha egy magasugró teljesítményét látva a tv-ben azt mondanánk, hogy ez nem lehet, mert magasabban van a léc, mint amekkora a sportoló. 

Minderről nem volt hajlandó tudomást venni a Kúria. Mivel a megismételt másodfokú ítéletben "megdőlt" alibinek nevezte a másodfokú bíróság. Igaz az elsőfokú bíróság meg nem is foglalkozott vele. Tehát még azt sem lehet mondani, hogy azonos álláspontot alakítottak volna ki. Jobb esetben vélhetően a bíróság fel sem fogta az épületek bonyolultságát és a tervezett funkciók telepítésének logikáját, realitását és szükségességét. Rosszabb, ha nem is akart vele foglalkozni. Mi sem igazolja ezt legjobban, mint hogy dr. Újvári bíró az ítéletben arra hivatkozik meggyőző érvként, hogy 21 hónap után éppen hol nem volt nyitva egy ajtó, és többször is használtak egy lépcsőházat. A videó szószerinti leiratával nem foglalkozott. Láthatóan a mobilja jobban érdekelte a vetítés alatt.