Ami már dr.Bánáti Jánosnak "sokk" volt.

"Újratöltve"

petofi_1848_marcius_15.jpg

Az alábbi történet utórezgése lett idén (2020.) májusban meghozott ítélet, amely majd két évvel Krisztián  jogerősnek kikiáltott ítélete után elmarasztalta K. Éva titkárnőt, hogy 7 évvel korábban PH. Magdolna kolléganőjét befolyásolta volna az alibit igazoló okirat elkészítésében.

Régen, a klasszikus koncepciós eljárások virágkorában előfordult, hogy egy tanú akár önmagára is terhelő vallomást tett némí hatósági rábírás okán. Mivel rendelkezem néhány jegyzőkönyvvel és emaillel, nem kétséges számomra, hogy hasonló "belátás" következtében született meg most is egy ön-terhelő vallomás. Ezért nem került szóba hogy PH.Magdolna miért hazudott durván a tanuvallomása során. Eredmény viszont, hogy eggyel kevesebb bizonyíték hivatkozható Krisztián alibijét illetően. Igaz, a mostani "tisztázó" vallomás és eljárás akkor folyt, amikor már az Alkotmánybíróság felülvizsgálatra utasította a korábbi eljárásokat, és a Kúria is kitúzött ebben a tárgyban tárgyalást. - Láthatóan ez jogkövető igazságügyi rendszerünket nem akadályozza meg, hogy gyorsreagálású egységként, a koronavírus vészhelyzet kellős közepén, itélkezési szünetben akár jogsértő cselekményt is folytasson. - 

2013. március 12. kedd, 00:00 óra - az akció elindul!

Valaki - névvel - beviszi a rendőrség bűnügyi nyilvántartó rendszerébe, a "robotzsaruba" dr.Bene Krisztián nevét, mint Renner Erika sérelmére elkövetett rablás feljelentett tettesét. Még türelemmel kell várni 8 órát, hogy a bűncselekmény megtörténjen. - Mi is várjunk egy pillanatra, mint a 3.ker. Rk. sólyomszemű nyomozói vártak. Bár a sláger szerint 8 óra pihenés is még hosszú idő.

Másnap, március 13.-án éjjel egykor szól a telefonom. Ismerős a szám. 35 éve barátom, a keresztkomám, orvosigazgató a Budai Irgalmasrendi Kórházban. – Mi történhetett, villant át bennem?  Meghalt volna Kozma Imre atya? - De őt éppen Krisztián mentette meg néhány éve a biztos a haláltól. - Még nem volt alkalom, hogy ilyen időben hívott volna a barátom. Síri hangon végre megszólalt: Letartóztatták Krisztiánt! – hosszú csend. Közölte, hogy most folyik a házkutatás az irodájában. – Te ott vagy?- kérdeztem. - Nem én otthon. – válaszolta. És Imre Atya? - Ő ott van, mert az iroda emeletén lakik, de nem akar kijönni a szobájából a folyosóra, mert ahogyan fogalmazott: "hadd dolgozzanak a nyomozók nyugodtan!"

Hívtam Krisztián telefonját. Kikapcsolva. Hívtam a családját. Nem vették fel. Csak hajnalban az egyik unokám vette fel, de egy árva szót nem lehetett kihúzni, hogy mi történt? Délelőtt családi körtelefonok és konzílium, hogy mit kell tenni? 

Gyorsan felkerestük a Bánáti ügyvédi irodát, ahol dr.Bánáti Kristóffal tudtunk beszélni, mivel az ügyvéd úr külföldön volt azon a héten. Megállapodtunk, hogy bemennek Krisztiánhoz és tájékozódnak a történtekről. Felhívták a figyelmünket, hogy mielőbb össze kell szedni a kórházban vagy másutt értékelhető alibiket, mert azért a szokás az, hogy idővel kiállnak az emberek még a főnökük háta mögül is.

Alibit igazoló nyilatkozat

Másnap, március 14.-én reggel 9 óra körül felhívott Krisztián titkárságvezetője, hogy adjam meg a Bánáti iroda email címét, mert szeretnének egy nyilatkozatot átküldeni. Megadtam az üggyel foglalkozó mindkét jogász email címét. 9:11 órakor nekem is csatolva megérkezett az alábbi nyilatkozat. (a személyes adatokat anonimizáltam)

palagyi.JPG

A nyilatkozat megismerése után érthető módon megnyugodtunk. Végre, valaki visszaigazolta, hogy Krisztián az irodában járt, miközben valaki más elkövette a bűncselekményt.

Még nem gondoltuk, hogy a magyar igazságszolgáltatás más patikamér-legre teszi a gyanúsított mentő körülményeinek megítélését, míg a gyanúsítást mérlegelés nélkül megingathatatlan tényként könyveli el. Nem gondoltuk volna, hogy az égnek kell leszakadnia, hogy egy munkatárs igazoló nyilatkozatát figyelembe vegyék. 

2014-ben megjött a nyomozás megszüntetéséről szóló értesítés. Majd rögtön követte az ügyészség számára a 2.sz. Védett tanú részéről mentőövként bedobott hamis feljelentése. Még további hónapok, amikor egy és háromnegyed év után sikerült rábírni a nyomozó hatóságot, hogy meghallgassa a fenti nyilatkozatot adó nyugdíjas hölgyet, akit törvény szerint minden esetben  Krisztián védőjének jelenlétében kellett volna kihallgatni. (Ugyan is Krisztián nevezte meg első kihallgatásakor, hogy kiket keressenek meg igazolásához.)Ezt viszont elővigyázatos-ságból "mellőzték". 

2014.11.17.-én tartott tanúkihallgatáskor dr.H.P. Magdolna így válaszolt a nyomozó kérdéseire:

palagyi_kuldes.JPG

Elképesztő csavar jön!  - Nem csak a "robotzsaru", de ő is korábban tudott a bűncselekményről!?

dr.H.P. Magdolna állítása szerint már a bűncselekmény ideje alatt megkérte a távol levő kolléganője egy hamis alibi nyilatkozat megírására. Ez szuper bukta! - Vagy mégsem? Ja! Rossz a dátum? Nem baj! "tévedni emberi dolog" mondta dr. Szepes Erzsébet az első ítélőtábla bírónője, mikor dr.Mikó bíró "abszolút gyanútlanul" és "ártatlanul" keverte össze a hangmintákat. Ugyanis szerinte T.Györgyné koronatanú két különböző rendőr hangjában is helyesen Krisztiánt ismerte fel. "Tévedett. - Na és!" - ismerjük Horntól eredő szállóigét. A lényeg, hogy a tettes mégis Krisztián maradjon, ha már egyszer beírták!

Miután dr.H.P. Magdolna elismerte, hogy ő írta és továbbította a fenti nyilatkozatot, egyszerre csak úgy emlékezett, hogy azt már szerinte a múltban visszavonta. De még ennél is többet mondott:

aznap_reggel_1.JPG

Ugye Ön is jól látja, hogy a BRFK épületében 2014.11.17.-én azt nyilatkozza dr.H.P.Magdolna, hogy "2013.03.12.-én reggel beszéltem...." Nem március 13,.án vagy 14,-én, hanem még a bűncselekmény elkövetése óráiban. Hiszen a kolléganő 8:30-8:45 óra között már bent volt az irodában. Tehát:

  • dr.H.P. Magdolna és a titkárságvezető már korábban értesültek a bűncselekményről, mint az befejeződött?
  • Ha ez igaz lenne, akkor a titkárságvezető bűnsegédje kellett volna, hogy legyen Krisztiánnak, hiszen mindenről tudott, sőt egy kicsit hamarabb kényszerítette kolléganőjét hamis nyilatkozat tételére, mint az okos lett volna.
  • A tanúvallomást vezető  sólyomszemű BRFK előadónője maga írta és ellenőrizte a jegyzőkönyvet, tehát a dátumot helyénvalónak kellett hogy találja.
  • Sem a nyomozást felügyelő ügyész, sem a vádhatóság, sem valamennyi bírósági fórum nem észrevételezte ezt az apró ellentmondást. - Biztosan mindenki elolvasta. Csak nem értette!

Ilyen tévedések sorozatára épül a 11 éves ítélet.

Miért nem kérdezte meg a nyomozó hatóság dr.H.P. Magdolnát vagy a titkárság vezetőjét még aznap reggel, hogy mit szándékozik a főigazgató a mostani órákban tenni? Hiszen a rendszerben volt már a feljelentés. Esetleg direktben - aláírás pecsét - átvehették volna az agyafúrt eszű Krisztiántól a bűnjeleket, és nem kellett volna P.Dániel nyomozónak 12 órával később, "falból" másfél órát egyedül Budaörsön szöszmötölnie, távol mindenkitől a magára hagyott gépkocsival. (Ugyanebben az időben, aláírásával igazolva, egyszerre a Bécsi úton is tartózkodott (bilokált) P.Dániel nyomozó, hogy ne tévesszen meg senkit. 

kxt.jpg

A Bécsi-úti házkutatás 2013.03.12.-én történt.

becsiut.jpg

Itt már csak "Bécsi út" van minden házszám nélkül, mert akár a Bécsig terjedő útvonal tettessé tehető lett volna. Hogy P.Dániel éppen hol volt, azt nem lehet tudni. De a lényeg, hogy ő leplezte le Krisztiánt. - Kár, hogy ezért nem kapott dandártábornoki kitüntetést, amiben Krisztián utódjának viszont része volt. Mivel a házkutatás kirendelése csak 2013.03.13.-án készült el, Krisztián a jegyzőkönyvet is csak másnap a Gyorskocsi utcában írhatta alá "itt tessék aláírni" régi reflexű felszólítás nyomán, több mint 30 órán át tartó ébrenlét után. Ha egyáltalán ő írta a krix-kraxot. "De kicsire nem nézünk" - hangzik a bíróságok szállóigéje. A nyomozó hatóság akár meg is előzhette volna a bűncselekményt, mivel már korábban tudomása volt saját iratai szerint az előre befejezett tényről. 

Az meg végképp senkinek sem tünt fel, hogy nyomozónk 25 perccel későbben kezdte meg a házkutatást, mint azt befejezte. A dátumban sem lehetett nagyon biztos, mivel láthatóan először 03.11-et írt, de semmiképpen sem 03.12-t. 

Kettős mérce a tanúk vallomásainál

"dr.H.P. Magdolna eltévesztette a napot". Hát igen. Bezzeg P.T.Enikő hallássérült liftes néni esetében a nyomozó poligráfos vizsgálattal fenyegetett, hogy a kérdéses nap reggel 7 és 8 óra között, de inkább 8 órakor találkozott volna a főigazgatóval. A tehetséges dr.Újvári bíró is láthatóan megértően mosolygott, hogy mindent kétszer kellett a liftes néninek elmondania. Így aztán nyugodtan olvasott fel más tanúvallomásából részletet, mint ha azt T.Enikó mondta volna. Ekkor szólalt fel Krisztián, hogy rossz az idézet. Erre vállat rántott a tehetséges dr. Újvári bíró és egy "menjünk tovább" után át is lépett a problémán. Ha az autópályán valaki a szembe sávon halad, arra talán nem mondják, hogy "bocsi, ez nem a te irányod!" Ha a gyanúsítás vagy a vád számára kedvező vallomást tesz valaki, akkor akár összetévesztheti Makót Jeruzsálemmel is. Az a lényeges hogy Krisztiánra vallott-e, amire a bíró hivatkozhat.

dr.H.P. Magdolna szerint március 15.-én hívta fel dr.Bánáti Jánost

Képes volt időzavarát fokozva azt állítani, hogy a nemzeti ünnep alkalmával nem "Erőt egészséget...!" jókívánságait adta volna át telefonon a külföldön tartózkodó dr.Bánáti Úrnak, hanem visszavonta volna a nyilatkozatát. Ez az, ami már kiütötte dr.Bánáti János több száz amperes biztosítékát. Hangvételéből is láthatóan, felfokozott idegállapotában a következőket jegyeztette be:palagyi_banati.JPG

Mégsem jelentett problémát a bíróság egyik grádicsa számára sem. "A bírói függetlenségre hivatkozva, tekintsünk el tőle!" - lett a hivatkozható "jogi" megoldás.

Megoldás

Miután felfogta a nyomozónő a helyzet tragikomikus voltát, átvágta a gordiuszi csomót a következő mondattal

palagyi_felhivja_a_figyelmet_1.JPG

További két pupillatágító esemény

Dr.Bánáti Urat nyugodt, ha nem éppen pókertermészetű emberként ismertem meg. Nagy menőket védett egész életén át. Nem sorolom a közelmúltban repertoárjában előforduló mogulokat. Mindig higgadt volt. Nem jött ki a sodrából. Általában nyugtatott, hogy még vannak évtizedek hátra, csak megoldódnak az ügyek. Ha valamit izgatottan mondtam neki, akkor eligazított azon a római jogelven épülő megállapításon, hogy amit szabad Jupiternek nem szabad a kisökörnek ("Quod licet Jovi, non licet bovi" - mert azért a "klasszikus" keresztényüldözések idején sem volt mindenki Rómában "esélyegyenlő" állampolgár.) Megfigyelésem szerint mégis kétszer esett meg, hogy a szokásosnál nagyobbra nyílt dr. Bánáti pupillája. Ezek egyike sem dr.H.P.Magdolna ügye volt, mert nem vettem részt az idézett kihallgatáson.

Az első, elég korán történt, amikor bejátszottam neki a BRFK Szóvivő emlékezetes RTL Klub hiradóban tett nyilatkozatát, amelyben 2013.március 19.-én már tettesnek minősítette az egyértelműen beazonosított "savas" kórházigazgatót. dr. Bánáti  először azt hitte, hogy én felfokozott idegállapotomban hallucináltam. De amikor az ominózus mondat végére ért a lejátszás: "Az elkövető gyanúsított férfi akkor tagadta a bűncselekmény elkövetését, azonban az időközben beszerzett bizonyítékok kétséget kizáróan megállapították, hogy a 43 éves elkövető volt az aki a bűncselekményt elkövette" - alatta vonult szalagcímmel, hogy "Kórházigazgató a savas támadó", akkor kitágult a pupillája, és kissé meg is rázta a fejét. Persze nem úgy mint dr.Mikó bíró úr a törvényszéki tárgyaláson, amikor dr.Bánáti úr idézte ezt a törvénysértő kijelentést. Ő még az ebéden és a pörkölt szaftján gondolkodott: "Köszönöm elég, a galuskából kérek még!".

A másik alkalom a BRFK előadójának jegyzőkönyvbe vett mondata olvasása közben fordult elő, amikor a nyomozónő nyomaték kedvéért Renner Erikának azt mondta, hogy "Mit szól, hogy megtalálták a lakásában Krisztián DNS-ét". Hátha ennek hatására bármelyik lefoglalt kulcsra is várhatóan állította volna, hogy az övé volt. Becsületére váljék a sértettnek, hogy nem vette be a horgot. dr.Bánáti nagyon visszafogott a szervek túlkapásainak észlelése és minősítése vonatkozásában. De ezeknek a soroknak olvasása közben azonban olyanok lettek szemei, mintha atropint csepegtettek volna rájuk.