Szakértő hibája börtönéveket hozott

A bíróságot nem érdekelte a szakértői engedély és tudás hiánya

zachersapka_1.JPGAmikor írtam ezt a bejegyzést ismét megjelent a médiában dr.Zacher Gábor neve. Olvasva megdöbbentem, mert az utolsó róla szóló bejegy-zésemkor még óvatosan utaltam a Honvéd Kórházban körülötte kialakult helyzetre. Az SBC - sürgősségi osztályán ellátatlanul maradt holtakra és a "rengeteg" munkájára. Akkor még csak azt mertem leírni, hogy a kollé-gáinak szerinte "egyértelműnek tűnő mellette való kiállása" ellenére sem vállalta büszkén és öntudatosan további szereplését.

Számomra nem meglepő, ami róla a médiában olvasható: "Mint korábban megírtuk, Zacher vezetésének négy és fél éve alatt több mint 200 szakember távozott az SBC-ről. Több orvos is úgy nyilatkozott lapunknak, hogy miután megtudták, hogy a főorvos felmond, visszalépnek távozási szándékuktól. Korábban távozott kollégáik pedig úgy nyilatkoztak, hogy ha nincs Zacher, elképzelhetőnek tartják, hogy visszatérnek a Honvédkórházba".

Ez az ember lett az ítészek véleményformáló szakembere. – Persze mondhatnánk, csak hab a tortán, hogy dr.Zacher úr kétségbe vonható szakértelméről ír a sajtó. Ugyanis az elmúlt hetekben - dr.Komáromi Zoltán háziorvoshoz hasonlóan - többször is bizonytalanítóan nyilatkozott a keleti covid-vakcínákról. Kis idő elteltével viszont már arról nyilatkozik, hogy kifejezetten ajánlja ezeket az oltási alternatívákat. További kis idő után már arról beszél, hogy a covid halálozások a kormánynak tulajdo-níthatók. Rövid idő alatt megfordult ez a "megingathatatlan" szakértelem. (Hasonlóan, mint a büntetőeljárás során a savról szögesen ellentétes kémhatású lúgra változtatott véleménye.) Lehet, hogy további hetek után "megszakérti" a világjárványt, és annak elindítójának a magyar kormány-főt találja, érvet adva a már tervezett kirakatper számára. Így válik valaki minden idők örök szakértőjévé.

Nem véletlenül lett ő a büntetőeljárás sztár-szakértője!

1.       Ha közúti ellenőrzés során nincs nálam a forgalmi, vagy a jogosítványom, akkor kiszállíthat az intézkedő rendőr, és tetejébe tete-mes bírságot ró rám. Hiába magyarázkodnék, hogy otthon felejtettem, a feleségemnél maradt, vagy a jövő héten megújítom.

Nem így az igazságszolgáltatás felkért szakértője, dr. Zacher Gábor esetében. Amikor behívták szakértőnek, elfelejtették ellenőrizni, létezik-e az a jogosítványa, amiben a szakvéleményét kérik? Ő sem hozakodott elő azzal, hogy soha nem volt égésplasztikai, vagy életve-szélyt meghatározó szakértői képesítése és szakértői jogosítványa. Mégis csak mondta és mondta a véleményét, hogy miért ilyen vagy olyan szer okozta az égési sérüléseket. Ahogyan fogalmazott, szerinte nem keletkezhettek forrázástól, mert nem voltak hólyagok. 

zacher-szakerto.JPGDr. Zacher Gábor nyilvános szakértői engedély-adatlapjából kiderül, hogy amikor "szakértőnek" hallgatta meg a bíróság, őt nem tartotta annak a szakértői engedélyt kibocsátó hivatal. - De rá se ránts, a bíróságot és a celeb orvost ez nem érdekli. Mert ugye a savas-lúgos kérdésben 2016-2017. években vették igénybe "lejárt  szakértelmét".

Kiderült viszont, hogy a helyszínre érkező mentős vallomása sze-rint "a sérült testrészein a bőre fel volt hólyagosodva". Ugyanígy a kórházi dokumentumok is ezt erősítik meg. A Honvédkórház Plasz-tikai és Égés-sebészeti osztályának jelentése is március 13.-án hólyageltávolításról (bullectomiáról) beszél. dr.Molnár Miklós igazságügyi orvosszakértő is úgy összegzi a jelentéseket:

eges_sem_kizart_1.jpgKrisztián védelme a bíróság asztalára tette a legfrissebb magyar nyelvű sebészeti szakkönyvet, amely képekkel is illusztrálja a különböző égési sérülések jellemzőit. Tehát dr.Zacher Gábor láthatóan nem csak, hogy nem olvasta el a vonatkozó jelentéseket, de orvosi ismeretei sem napra-készek. Nyilván szeme előtt lebegett a megelőlegezett bizalom, és az elvárás, hogy Krisztián védelmének érveit egy "igazi szakértő" megcá-folja. A bírók fejeiben zavart keltsen a szentírásnak vehető véleménye.  

2.      dr.Zacher Gábor végezte a BRFK felkérésre Renner Erika vér és vizeletvizsgálatát. Ennek során négy különböző kérdéses anyagot mutatott ki, amelyek közül kettőről Renner Erika azt állította: ő egyiket sem szedte a megelőző napokban. Fogalma sincs, hogyan kerültek vol-na az ő szervezetébe. Kérdezzék meg a háziorvosát! (Remélhetőleg nem cserélték össze a mintát egy drogoséval) - Jó, tegyük fel, hogy első körben kivételesen tévedett dr.Zachr Gábor addiktológus-toxikológus szakértői igazolvánnyal nem rendelkező orvos. Viszont a másik két szert illetően nekünk vannak kétségeink, ha összevetjük egymással dr.Zacher két "szakértői" kijelentését. A kérdés arra irányult, mennyi-ben lehetséges ugyanazon fecskendőben összekeverni a ketamin és midazolam szereket? Lássuk mit is állapított meg dr.Zacher Gábor az egyik, majd később a másik alkalommal?

2013. október 2.-án azt írja:

zacher_midazolam_ketamin_osszeszivva_nem_okoz_kicsapodast_20131208_1.JPG Egy évvel később, 2014. október 9.-én viszont:

nemcsapjaki20141009.JPGMit gondol kedves Olvasó erről a szakemberről? Lehet, hogy egy éven át szorgalmasan tanulmányozta saját szakterületét, és most már tudja, hogy nem lehet ezeket a szereket egy fecskendőbe összeszívni?  Ezt még nem is tárgyaláson, nem is szóban, hanem írásban fejtette ki, amire nem lehetne mondani, hogy tévedett a tárgyalási jegyzőkönyvet vezető beszédfelismerő gép.

3.        Azért azt se felejtsük el, hogy dr.Zachr Gábor másodszorra találta ki az "inkább lúg volt" teóriát. Pedig milyen szépen hangzott már az első héten a médiában a "savas orvos" bélyeg! Úgy hallot-tam, ilyen címmel könyvet is ki akartak adni. - Vagy esetleg a bíróság nem véletlenül választ ki egy neki megfelelő "szakértőt"?

kovacsviktoria_savas_1.JPG

Ha tartott volna még két évig az eljárás, a végén még ő találta volna fel, hogy "azért a forrázásos baleset a legvalószínűbb".

4.       A kriminológiai történet szerint az elkövető végig durva, állványozó kesztyűt használt. Ezért azok az elképzelések teljes kép-telenségek, hogy pepecselt volna a különböző fiolák összeöntésével vagy a combba beszúrt injekcióüstűre egy új fecskendőnek kicserélé-sével. Ha igaz lenne dr.Zacher Gábor fejtegetése, akkor az elköve-tő legalább 5 ml- űrtartalmú, és nem a 2ml -es fecskendővel "operált". Arról nem is beszélve, amiben az első bírósági tárgyaláson elhíresült dr.Zacher Gábor, hogy az elkövető kétszer farmernadrágon keresztül ugyanabba a tűszúrásnyomba betalált volna - mint Robin Hood.

Mivel Renner Erika is feltételezte, hogy az elkövető megbízásból tette vele, amit tett, szerintem az elkövetőt eleve "felszerelték" egy feltöltött fecskendővel, amit majd a sértett combjába kellett szúrnia. Fogalma sem volt annak ürtartalmáról, és benne levő anyag hatásmechanizmusáról.

Renner Erika csak egy tűszúrásra emlékezett, amelynek során túlcsordult az injekciós fecskendő. Ez utal arra a gyakorlatlanságra, amivel az elkövető elvégezte az injekció beadását. dr.Zacher Gábor szakvéleménye alapján a bíróságok csak arra következtetésre juthattak volna, hogy két adagban történt a két szer beadása. Amire viszont a fentiek miatt nincs megerősítő adat. - Persze ez egyszerű, hétköznapi logika szerinti gondolkodás lenne. -  Bármelyik szert is adta volna be először az elkövető, annak hatása még nem érvényesült volna a sértettben, hogy ne maradt volna meg benne a "fecskendőcsere" emléke. Hiszen az előző bejegyzésben ismertettek szerint még arra is emlékezett, hogy az elkövető levetkőztette őt az injekció után. Már pedig nem lehet kétség a sértett emléke felől. - Hiszen ő maga, a nyomozók, az ügyészek és a bírók is egybehangzóan állították.

5.      dr.Zacher Gábor nem volt soha igazságügyi orvosszakértő, aki az életveszély megállapítását minősítheti. Továbbá a szakvéleményében idézett toxikus és halálos dózisokat összehasonlítva a sértettben talált kezdeti időpontra visszaszámolt mennyiségű midazolam és ketamin, nem közelítik az életveszély állapot kialakulásához szükséges mennyi-ségek alsó határait. dr. Zacher Gábor szívesen, és gátlás nélkül teregeti ki magánéletét a közösségi portálokon, mint olvasható volt "elbocsájtó szép üzenete" volt házastársához. Ez a fajta karakter gátlástalan, nem csak az intim szférában, hanem az élet más területein. Megnyilatkozásait összesítve a szereplés az egyetlen fő szempont, ami belülről irányítja. 

6.       dr.Zacher Gábor elfelejtett megállni a korábban érvényes szakterületének és kompetenciájának határán. Nem beszélt arról, amiről több helyen írt azokban az időkben. Egy-egy hétvégén Magyarországon 350 ezren fogyasztanak drogot. Naponta ezrek adnak be maguknak injekcióval, minden orvosi tanács és felügyelet nélkül, különböző drog-koktélokat. Civil szervezetek dolgoznak azon, hogy legalább steril tű legyen a kezükben. Internetes tanácsadó oldalak foglalkoznak a ketamin "biztonságos használatával". Ő maga leírja szakvéleményében, hogy az interneten keresztül minden további nélkül beszerezhető a midazolam és ketamin. Az meg nyilvánvaló, hogy egy injekció beadásához nem kell orvosi végzettség.

Ami a használt mennyiséget illeti, sajnos elég "felhalmozott tapasztalat" van a bűnöző körökben, hogy mitől és mennyitől alszik el az áldozat. Az italba kevert koktélok esetében sem végeznek előzetes laboratóriumi vizsgálatot. Van, aki csak elkábul tőle, van akit teljesen kiüt, és esetleg meg is hal. Nem kell feltétlenül azt hinni, hogy magas szakértelem áll egy ilyen cselekmény mögött. 

Nemrég hírt adtak egy fotomodell olaszországi esetéről, amelyben szintén a ketamin játszott szerepet. Néhány szó idézet ebből: "Egy férfi ekkor hátulról megragadta, befogta a száját, egy símaszkot viselő másik férfi pedig a nő állítása szerint beadott egy injekciót a jobb karjába. Való-színűleg ketamint kapott. Bár ezt a fájdalomcsillapítót a gyógyászatban is használják, klasszikus randidrognak is minősül: nem teszi teljesen mozgás-képtelenné az embert, a légzését sem veszélyezteti, viszont meghatározott időre öntudatlan állapotba kerül, nem emlékszik semmire." - Eszerint ismét kérdőjelek merülnek fel dr.Zacher Gábor életveszélyt vizionáló "szakértelmével" kapcsolatban?

7.       Miközben fejtegeti dr.Zacher Gábor tudását a ketamínt használók viselkedéséről, megemlíti, hogy a szakirodalom szerint is jellemzően 10%-ot meghaladóan szenvednek a "fogyasztók" a szer hatása alatt súlyos testi sérüléseket. Nem azt mondja, hogy ilyenkor meg szokták őket támadni, hanem a módosult tudatállapot következtében baleseteket szenvednek, akár a saját lakóterükön belül. Bár szakvéleményében ezt nem idézte, de feltételezhette valamilyen oknál fogva, hogy Renner Erika nem tartozott ebbe a 10%-ba. Különben megemlítette volna, mint szakirodalom által idézett lehetséges esetet.

8.    dr.Zacher Gábor jó partnere lett dr.Gál Andrásnak, Renner Erika másik igazmondó jogi képviselőjének, az igazságszolgáltatás Hiba-Művek szolgálatában. Kiindulva abból a feltételezésükből, hogy orvos követte el a bűncselekményt, és az szerintük más nem lehetett mint Krisztián, elszörnyülködtek minden alkalommal, hogy orvos létére nem számolt az esetleges nem várt helyzetekkel és komplikációkkal. Ebből a feltételezésből kiindulva heccelték a közvéleményt, hogy micsoda perverzitás egy orvos részéről az ilyen bűncselekmény. - Szerintem is az, ha ezt egy orvos követné el.

Minden megállapításuk mögött ott van a "ha", ami viszont nem lett bizonyítva. Annyiszor ismételték állításukat, hogy rögeszméjükké vált. Már maguk is elhitték, hogy igaz. És ebből a tényből kell kiindulni.

Amiről eddig egy szót sem írtam

Végül egy utalást teszek az öt évvel ezelőtt történtek előzményére. 2012. októberében dr.Hende Csaba honvédelmi miniszter felmentette a Honvéd Kórház főigazgatóját egész csapatával együtt. Még akkor az ősszel megkereste közvetítő útján a bizalomvesztett dandártá-bornok Krisztiánt, hogy nem szorítana neki egy kis orvosigazgatói állást a Budai Irgalmasrendi Kórházban? Nem lehet tudni, hogy miért éppen őt kereste meg, akivel korábban még köszönőviszonyban sem volt, és nem mást, befolyásos baráti körből valót. Mivel az akkori orvosigazgató jó barátja volt Krisztiánnak, messze földön híres ortopéd sebész, semmi indokot nem látott, hogy egy alkalmatlannak bizonyult, frissen felmentett emberre váltsa le, "elhárította ezt a páratlan jó lehetőséget"

Közben, vagy még előtte, - ki tudja -,  de valahogyan, feltehetően valamilyen zártabb baráti körből Krisztián Munkáltatójának is a fülébe jutott ez a váratlan kívánság. Érdeklődött is, ("Csak úgy", - mondaná Hofi), mire is jutottak? Neki is csak a fenti választ mondta Krisztián. - Valószínűleg naiv fiam valamit nem értett meg időben, és ez lett a veszte is.

A márciusi bűncselekmény után rövidesen bejelentkezett az Afganisztán mészárszékét is megjárt dandártábornok, akár főigazgatónak is. A Munkáltató taktikusan, - csak Krisztián felmentését követően, saját korábbi kérésének megfelelően -, orvosigazgatónak nevezte ki.  A korábbi orvosigazgatót ideiglenesen megbízta a főigaz-gatói feladatok betöltésével, amíg rá nem talált "Jozsóra" az "igazi" fedhetetlen, nemzetbiztonságilag is "tiszta" partnerre. Talán éppen azért is bízta meg Krisztián régi  barátját ilyen magas kitüntetéssel, ne hogy eljárjon a szája. Úgy is lett. Tanúvallomása során zavarában még emlékezni sem tudott arra, hogy kicsoda is Ő. 

Talán érdemes lett volna a rendőrségnek a valódi tettes után is szimatot fognia, és - legalább a látszatot fenntartva - néhány érdemi lépést elfogásáért tennie. A történetben szerintem a célpont nem Renner Erika volt, hanem Krisztián. Kívülálló számára nem olyan egyszerű az összefüggés, m int gondolnák. De attól még igaz. Mivel demokráciánkban már többször is előfordul, hogy a rndőrség nem ment kézelfogható nyomok után, illetve elvesztett vagy összecserélt bizo-nyítékokat, esetünkben sem kell összeesküvést feltételezni abnormális viselkedése miatt. A célok érdekében így működik.

Epilógus

  • Mára dr.Zacher Gábor megvált a Honvéd Kórháztól.
  • Krisztiánt elítélték dr.Zacher Gábor hamis állításai alapján.
  • A korábbi dandártábornok négy év után tanácsosabbnak látta egy magánorvosi rendelőben folytatni belorvosi szakmáját.
  • Máról holnapra nyugdíjazták a volt orvosigazgatóból átmenetileg megtett főigazgatót. - Mór megtette a kötelességét. Mór mehet!
  • "Jozsó" meg maradt, mivel nem tudott lelépni.
  • A nagyívű tervek viszont lassan megvalósulnak. Valamiért másutt épül a beruházás, mint Krisztiánék tervezték.

dr.Zacher Gábor a fent bemutatott kifogástalan eszmefuttatásaiért 140.000Ft díjban részesült, amit természetesen nekünk kell, több millió forint mellett, mint bűnügyi költséget állnunk. - Ez részéről "jó mulatság, férfi munka volt!" Büszkén felülhet utcai sáros cipőjével ágyára tett székére, "árnyékszéki pózban", mint ahogyan egy riportban látni lehet. - Nem ő fogja már takarítani maga után a besározott ÁEK - HONVÉD kórház ágyneműre nyomott emblémáját.

zacher_agyon.jpg

Fotó: Végh László / Magyar Nemzet archív

A Zacher - vagy eredeti nevén "Sacher" torta viszont majd két évszázada kíváló, ha az eredeti recept alapján készítik. Valóban, ha betartanák az útmutatásokat, akkor az utódok is több megbecsülésre számíthatnának.

Következik: Műhiba vagy mű-hiba?